Paraliza im nije smetnja da naprave mjuzikl u HNK-u

SRCE_PREDSTAVA7-221113.1_thumbDugo su me nagovarali da nastupan. Mislija sam se puno, a onda san vidija da imaju veliku dušu prema meni i prista san. Sad mi je lipo, a i njima je – riječi su to 16-godišnjeg Antonija Čovića, člana splitske udruge “Srce”, koja okuplja osobe s cerebralnom paralizom. Jednostavne,a opet tako dirljive riječi ovog momka ugodno su nas iznenadile prigodom susreta s ovom “srčanom” ekipom. “Srce” ja zaista pravo ime za ovu udrugu jer svake godine, barem jednom, njezini članovi podsjete nas – recimo normalne i obične – da je invalidnost zapravo samo u načinu razmišljanja.

I dok su prošlih sezona priređivali razne priredbe, nastupe, čak i samostalni rock koncert na Gripama na kojem su oni sami bili zvijezde na sceni, ovaj put u udruzi “Srce” sprema se jedna prava scenska poslastica – cjelovečernja predstava u kojoj oni sami tumače sve uloge. Ideja je krenula od Slavka Sobina, splitskoga glumca kojeg su proslavile TV serije, poput “Loze”, “Ruže vjetrova” i drugih. No, Slavko ima sklonost i pisanju, pa je nakon predstave “Šapice”, izvedene u Gradskom kazalištu mladih, počeo pisati i mjuzikl “Srce na sceni”, prepustivši sve uloge članovima udruge “Srce”.

– Došao sam u udrugu na poziv Marija Bavčevića, glazbenika koji često surađuje s ovom udrugom. Nisam imao ideju kojim putem raditi predstavu, ali su me moji novi prijatelji sami uputili. Na koncu će to biti predstava o tome kako smo radili predstavu. Priča je to o momku Slavku koji se prvi put susreće s pojmom cerebralne paralize. Baš kao i ja. Htio sam da se razbiju i najmanje predrasude o osoba s invaliditetom jer oni su zapravo jedno veliko čudo – kaže nam Sobin u trenucima pauze u centru “Slava Raškaj”, gdje se probe odvijaju već tjednima.

Premijera će biti 8. prosinca u 19 sati na velikoj sceni splitskog HNK (nije humanitarnog karaktera). Povod je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, dan koji bi nas trebao podsjetiti da na svoju okolinu gledamo sa srcem.

– Priznajem, i sam sam bio malo uplašen kako će sve ovo ispasti, hoću li doći kući depresivan i zabrinut zbog susreta s ljudima koji navodno nisu kao ja. No, kada dođete u kontakt s ekipom iz “Srca”, shvatite da ste upali u jedno lijepo druženje s ljudima koji imaju velike potencijale, nevjerojatne talente. Evo, Vedrana super pjeva, Antonio ima veliku sigurnost u sebe, daje se puno u izvedbama, a Kero je sjajan stand up komičar. S nama su i dva autista koji su iz sebe izvukli jako puno… – hvali svoje glumce Slavko Sobin. Prilazi nam Mario Kero (28), glavni glumac. Kaže da sve zapišemo i da spomenemo kako je skroz siguran u sebe, a da je Slavko legenda od čovika.

– Još najvažnije: pozivam cili 7.c razred OŠ “Ravne njive”, generacija 97./98. Nisam ih vidija od 1999., kada smo bili u disku na Zvončacu. To je skoro petnaest godina! A puno bi ih volija vidit. I razrednicu Katu Jozić. Nek dođu na predstavu, zvat ću ih i priko Fejsa – kaže Kero.

U riječ mu upada Jere Runjić (20), priznajući nam kako je naučio tekst za predstavu, ali ipak ima tremu uoči nastupa.

– Cili se priznojim od muke. Nemojte me ništa pitat. Sve znam, a opet muka ježova – iskren je Jere. Sigurna u sebe je Anđela Popović (24). Na sceni će tumačiti zaljubljenu pjesnikinju, a izvest će i jednu svoju autorsku pjesmu. – O ljubavi je, naravno, o čemu će bit?! Već smo mi nastupali puno puta, pa imamo iskustva. A Slavko… on je super. Isti je ka i na televiziji. Čak ima i iste gaće – smije se Anđela, koju prozvani redatelj poziva na ozbiljnost.

Treba uvježbati uloge, pokrete, pjesme. Bit će to pravi spektakl. Pratit će ih i bend, a publika će slobodno moći zapjevati s njima.

– Ova suradnja sa Slavkom Sobinom je za svaku pohvalu. To je jedna vrsta terapeutske radionice koja kod naših članova potiče pozitivnu međusobnu komunikaciju, uvažavanje drugih, čekanje na red, a sam učinakglazbe na njih je čudotvoran. Među njima ima pokretnih i nepokretnih osoba, onih s problemima sluha, vida, govora, motorike i koncentracije. No, oni imaju brojne mogućnosti, umijeća, čudesnu memoriju, senzibilitet, ukratko, oni su jedna velika pozitiva – kaže nam Vesna Jerković, predsjednice udruge “Srce”.

Stoga, svakako vrijedi doći na njihovu predstavu. Kao što je Antonio rekao – pokažite im svoju dušu.

 

MERIEN ILIĆ

SNIMIO ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Objavljeno 27.11.2013. u Slobodnoj Dalmaciji

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: