Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom

nacionalni_dan_osoba_s_cerebralnom_paralizom_span4Ministarstvo socijalne politike i mladih i Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize svečanim otvorenjem novog prostora Saveza i okruglim stolom pod nazivom „Inkluzivno obrazovanje djece s cerebralnom paralizom“ obilježili su ovogodišnji Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom.

Svečanom otvorenju prisustvovala je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih koja je pohvalila rad Saveza te im čestitala na novim prostoru koji je angažmanom Saveza stavljen u funkciju.

Ministrica je istaknula kako Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize  svojim djelovanjem i stručnim kompetencijama pruža nabolje usluge svojim korisnicima i kao takav može poslužiti svima drugim udrugama kao primjer i mentor. Nadodala je kako će Ministarstvo socijalne politike i mladih podržati sve one programe koje pružaju direktnu uslugu korisnicima jer ukoliko bi se ti programi ugasili, djeca i odrasli koji imaju potrebu za tom vrstom potpore, ostali bi bez pomoći koja im je potrebna. Ministarstvo također razmatra koje usluge od postojećih može dodatno ojačati u zajednici jer je puno efikasnije razvijati postojeće usluge i dizati ih na određenu razinu nego li kreirati nove. Ministrica je također podsjetila da se od 1.srpnja moramo okrenuti Europskoj uniji i pisanju kvalitetnih projekata te je pozvala Savez da i u tom aspektu pomogne drugim udrugama,a ministarstvo će zajedno sa Uredom za udruge dati potporu i pružiti sve informacije kako bi udruge mogle povući financijska sredstva iz fondova.
Na otvorenju prostora demonstriran je i inovativni terapeutski sustav PeThe (Personal Therapist).  Radi se o vježbanju uz pomoć animiranih likova koji na velikom ekranu pokazuju pokrete, a dijete ih pokušava slijediti. Terapeut za svako dijete zadaje prilagođene vježbe koje se pritom snimaju u PeThe sustav koji tako prati i registrira koliko su vježbe precizno izvođene. Ovakve vježbe imaju neprocjenjivu  važnost za razvoj djece jer ih ona mogu raditi sama s roditeljima bez prisustva terapeuta, kada god žele i mogu. Ovo je osobito bitno za i djecu koja nemaju mogućnost svakodnevno raditi s terapeutom jer ovakvi  terapeutski postupci imaju veliki utjecaj na kognitivni, jezični i socijalno-emotivni razvoj djeteta.

Ovogodišnja tema obilježavanja Nacionalnog dana je „Inkluzivno obrazovanje djece s cerebralnog paralizom“ što je ujedno i tema okrutnog stola. Inkluzivno obrazovanje podrazumijeva da su škole dužne svim učenicima pružiti jednako kvalitetno obrazovanje, bez obzira na njihove različite mogućnosti, a to se postiže upravo uz pomoć asistenata u nastavi koji pomažu djetetu s teškoćama u razvoju da savladaju školski program. Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih koji će prikazati iskustva provedbe projekta asistencije u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Objavljeno 06.05.2013.,
Ministarstvo socijalne politike i mladih

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: