Festival o pravima djece: Ispunjavajte svoje obveze i borite se za prava

Dvadeset peta godišnjica potpisivanja Konvencije o pravima djeteta poklopila se tako prikladno s otvarenjem šestog Festivala o pravima djeteta, kojem je naš grad domaćin idućih nekoliko dana.Cilj je Festivala skrenuti pozornost na prava onih na kojima svijet ostaje. Jesmo li svjesni njihovih prava, koliko znamo o njima, kako i što činimo da bi njihovi životi imali jednake uvjete i okolnosti, ista prava – pitamo se tako što slušamo poruke upravo njih samih – djece i mladih, pojašnjavaju nam iz UNICEF-a.

Središnji dio Festivala i ove godine rezerviran je za stvaralaštvo djece i mladih, za kratke filmove – igrane, dokumentarne i animirane – koje stvaraju u okviru svojih filmskih družina i klubova tijekom godine. Zajedničko im je to da na izravan ili neizravan način progovaraju o njima samima, njihovim životima, pogledima, stavovima, problemima, rješenjima – iskreno i otvoreno.

Grad prijatelj

– Život pred vama vam daje obveze i prava. Obveze trebate ispunjavati, za prava se trebate boriti- pojasnila je prepunom gledalištu dvorane HV-a Lora Anđelka Visković, voditeljica projekta Split, grad prijatelj djece.

Pozdrave je uputila i Valentina Otmančić, predstojnica UNICEF-ova ureda u Hrvatskoj:

– Ako se mislite oko pitanja trebaju li nam u svim školama kamere, moj odgovor je – trebaju, ali one kreativne! Neka nam djeca sama pokažu što i kako misle.

– Cijenimo dječje poruke i na njima želimo graditi ljepši i sigurniji svijet- kazala je Ana Pezo Babić, savjetnica pravobraniteljice za djecu.

Festival je inkluzivan, u njega su aktivno uključena i djeca s poteškoćama, djeca koja nam svima pokazuju kako poteškoće i ne moraju biti poteškoće, ako vam ima tko pomoći. Od srca. Posebni gosti na otvaranju bili su i prvotimci Hajduka, koji su svojim dolaskom podržali namjeru da postanemo inkluzivno društvo.

Na otvaranju Festivala imali smo priliku pogledati sjajan mjuzikl „Srce na sceni“, koji je Slavko Sobin zajedno s Udrugom osoba s cerebralnom paralizom “Srce” osmislio i postavio na „daske koje život znače“. Nakon što su u prošloj sezoni oduševili splitsku publiku i potpuno rasprodali sedam izvedbi mjuzikla i ovoga puta su uspjeli na noge dignuti cijelu dvoranu.

Piše Milena Budimir

Objavljeno 19.11.2014. u Slobodnoj Dalmaciji.

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: