Veličanstvena noć s anđelima

Valentinovo je u Splitu postalo sinonim za „Ples s anđelima“ kad se, sad već po drugi put u klubu „Masters“, okupljaju djeca, mladi i odrasli s posebnim potrebama. To je večer, kad oni, uz pomoć roditelja, prijatelja, volontera i drugih ljudi dobre volje, dožive radost noćnog izlaska, zajedničkog druženja s prijateljima, prilika je to da se zapleše i u kolicima.

Pogledajte fotogaleriju „Ples s anđelima„.

„Ples s anđelima“ krenuo je na inicijativu udruge „Split, zdravi grad“ i uz potporu Europske unije, Grada Splita i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Nije izostala ni sponzorska pomoć nekoliko splitskih tvrtki. Tako je ostvaren jedinstven projekt u kojem potrebiti (štićenici Centra za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači” i „Slava Raškaj” te mladi okupljeni u udrugama „Lastavice”, „Zvono” i „Srce” ) zajedno s ljudima velikog srca pričaju veličanstvenu, humanu priču.

Lani je ovaj projekt obilježila djevojka Anđela koja se, uza sve smetnje koje ima, uspijeva baviti plesom, pjeva u zboru, izrađuje nakit… Ove su godine „Ples s anđelima“ obilježili mladi iz „Srca“, udruge koja okuplja osobe s cerebralnom paralizom. Oni su najavili skori koncert i predstavljanje svog glazbenog cd-a pod nazivom „U „Srcu“ – srca“. Na cd-u su radili mjesecima uz pomoć glazbenika volontera i realizirali ga (opet!) uz pomoć sponzora.

O Valentinovu se u splitskim udrugama mjesecima pričalo i na njega nestrpljivo čekalo jer ovi mladi ne tulumare subotom, rijetko odlaze na koncerte i sportske priredbe. Ali na Valentinovo, oni slavi ljubav, izlaze iz svojih udruga, terapijskih i kreativnih radionica te pokušavaju podsjetiti sugrađane na probleme koje ih prate u svakodnevnom životu.

Koliko je naše društvo osviješteno pokazuju istraživanja prema kojima se u humanitarne akcije uključuje čak preko 70% građana. Ipak, neka rješenja ne budu samo suosjećanje, tapšanje po ramenu i rad volontera. Velik dio problema i dalje ostaje u nadležnosti države i njenih institucija.

Posljednjih nekoliko godina u nas se općenito dosta napravilo u pogledu ostvarenja prava osoba s posebnim potrebama: mijenjaju se stavovi i ruše predrasude, provode zanimljivi i korisni projekti rehabilitacijskog, edukacijskog i informacijskog karaktera, aktiviraju volonteri i humanitarci, osnivaju udruge koje potiču suradnju, razvijaju toleranciju i altruizam, ali još uvijek teško i sporo idu procesi inkluzije i otvaranja „radnog mjesta“ za osobnog asistenta.

Sam problem zabave, izlazaka i plesa, na što imaju pravo kao i svi drugi mladi ljudi, tek je vrh visokog brijega.

Vanja Škrobica
Split

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: