Udruga tjelesnih invalida sredstvima EU fondova do asistenata

USPJEŠNIM APLICIRANJEM DO 2 MILIJUNA KUNA
U sklopu dana otvorenih vrata lokalnih projekata u Hrvatskoj, udruga tjelesnih invalida Kaštela predstavila je  projekt  asistenata za osobe s invaliditetom, za koji su osigurana sredstva iz EU fondova.

O projektu su govorili predsjednik udruge Ivo Listeš te izvršna direktorica udruge Biserka Trebec, koja je sve upoznala s tijekom dugotrajne i zahtjevne izrade i apliciranja projekta.

Nakon što su krajem 2015. Godine, preko natječaja iz Ministarstva socijalne politike osigurali 650 tisuća kuna, pomoću kojih su za 12 osoba osigurali osobne asistente tijekom godine dana, udruga tjelesnih invalida Kaštela  u partnerstvu s udrugom Srce iz Splita, još jednom je, krajem 2016. godine, aplicirala na natječaj  Europskog investicijskog  i strukturnog fonda, od kojeg je dobila nešto manje od 2 milijuna kuna za istu namjenu.

Ovim sredstvima osigurano je zapošljavanje 20 asistenata za 20 korisnika usluga i to za razdoblje od 20 mjeseci.
Uslugama asistenata tako će se do kraja slijedeće godine, uz one za koje su sredstva osigurana redovnom djelatnošću Ministarstva socijalne politike te preko javnih poslova,  koristiti osobe s najtežim oblicima invalidnosti, a namjera udruge je, preko europskih fondova osigurati sredstva i za ostale potrebite korisnike.

Uz ovih 20 korisnika imamo i osam osoba kojima se asistenti financiraju iz sredstava resornog Ministarstva, a nekoliko asistenata zaposleno je i preko javnih poslova. U ovom trenutku, da tako kažem, još dvadesetak osoba je na čekanju, a dio njihovih potreba za asistencijom nadamo se osigurati uskoro i preko javnih poslova – kazala je o potrebama Biserka Trebec.

Na predstavljanju programa o svojim iskustvima s osobnim asistentima, govorili su korisnici Martina, Krešo, Antonija, Petar, Anđela i drugi, prenoseći svoje osjećaje od kada su im u život ušli osobni asistenti.

– Oni nam ne pomažu samo u fizičkom smislu, čineći naš život lakšim i bližim osobama bez invaliditeta, oni su i naša desna ruka u svemu, naši prijatelji, osobe koje najbolje znaju naše tajne – kazali su korisnici, a njihovi roditelji ustvrdili su da im je asistent olakšao svakodnevne obveze te osigurao mali djelić vremena za vlastite potrebe.
Asistenti, među njima Ljupka i Predrag, svoja iskustva opisali su oplemenjivanjem svog života društveno korisnim radom, nazvavši svoj posao „ dvosmjernom suradnjom i pomoći“.

U ovom trenutku u udruzi očekuju rezultate natječaja za jedan od projekta trogodišnjeg programa Ministarstva socijalne politike, a pripremaju se, u suradnji s udrugom Srce, sudjelovati i na novim natječajima EU fondova.

Objavljeno 11.5.2017. na kastela.org

 

 

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: