Udruga Srce Split je dio Inicijative za pristupačno vještačenje

Udruge za zaštitu prava osoba sa invaliditetom  Splita već dvije godine pojedinačno upozoravaju nadležne institucije da su prostorije Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Područni ured Split, zbog arhitektonskih prepreka nepristupačne nepokretnim i slabije pokretnim osobama. Upozoravano je i da prostor i uvjeti rada nisu primjereni zaposlenicima niti korisnicima usluga Zavoda među kojima su sve osobe sa invaliditetom Splitsko-dalmatinske županije.Unatoč višekratnim upozorenjima nadležnom Ministarstvu, Ravnateljstvu Zavoda te Pravobraniteljici za osobe sa invaliditetom, te unatoč brojnim napisima u medijima, stanje je nepromijenjeno od osnivanja Zavoda i formiranja Područnog ureda u Splitu 1. siječnja 2015. godine. Nepokretni i slabije pokretni korisnici usluga Zavoda i dalje se vještače u dvorištu zgrade, na parkiralištu u automobilima i sl.

Od nadležnih institucija opetovano je stizao odgovor da se „intezivno radi na mogućem preseljenju Područnog ureda u Splitu u primjereniji prostor“. Identično pisano očitovanje Ravnateljstva Zavoda datira od 30. prosinca 2015. godine kao i od 31. siječnja 2017. godine.

Takvo (ne)činjenje suprotno je svim međunarodnim standardima zaštite prava osoba sa invaliditetom i pozitivnim propisima Republike Hrvatske kojima se osobama sa invaliditetom mora omogućiti korištenje javno dostupnih resursa, a posebice usluga ustanove koja je prva stepenica u ostvarivanju njihovih materijalnih i nematerijalnih prava.

Svjesni da od nadležnih instituacija ne možemo očekivati da navedeni problem samoinicijativno riješe, uvodno naznačene udruge za zaštitu prava osoba sa invaliditetom su na sastanku održanom dana 13. veljače 2017. godine osnovale Inicijativu za pristupačno vještačenje.

Cilj Inicijative je ustrajati u zahtjevu prema nadležnim tijelima da se prostorije Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Područni ured Split, premjeste na prikladnu lokaciju sa primjerenim prostornim i radnim uvjetima koje će biti pristupačne svim korisnicima usluga. Očekujemo da će našim nastojanjima pridružiti i druge udruge za zaštitu prava osoba sa invaliditetom iz cijele Splitsko-dalmatinske županije.

Nadamo se da ćete prenijeti javnosti naše poruke i da ćete pratiti naše zalaganje u okviru spomenute Inicijative.

S poštovanjem,

Maja Karaman Grbavac

u ime Inicijative za pristupačno vještačenje

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: