Srce na crvenom tepihu

jv7ZrvEknr_vnCdpS4-rnDBZsrOHejTBIdtHTuKtb3o-300x199Malo tko zna napraviti takav spektakl kao što to radi Udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce iz Splita. Bilo da je u pitanju koncert ili filmska premijera. Izložba ili foto session. I sve izgleda tako jednostavno, prirodno i lako. Kao iz neke sasvim druge priče. Samo oni znaju recepturu: koliko ljubavi, koliko znanja i koliko upornosti. I još po koji tajni sastojak. Pročitajte ovdje kako je bilo na premijeri filma Odgovor je ljubav – a pitanje? koji govori o njima.

Prvi članovi Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce počeli su pristizati u splitski City Centar One, pred Cineplexxovu kino dvoranu već sat vremena prije početka svečane premijere filma Odgovor je ljubav – a pitanje?, filma u kojem oni igraju glavne uloge. Nisu se umislili i pojavili u zadnji tren, kako to rade hollywoodske zvijezde, nije ih dočekao crveni tepih i nigdje pred dvoranom nije bilo plakata ili natpisa koji bi ukazao na to da se sprema premijera. Da se nešto sprema ukazivala je samo njihova strepnja i tiho propitkivanje “hoće li doć ljudi?“. Znali su oni da će onaj tko dođe na zadnji kat centra na kraju grada ponijeti nešto prekrasno, a da za to neće morati potrošiti ni kune niti peglati karticu. Znali su da će svojim prijateljima priuštiti nešto nezaboravno kao što je bio i svaki njihov koncert, izložba ili predstave koje su radili.

Na sreću, znaju to i njihovi prijatelji, nisu zaboravili na važan događaj, a navikli su se i sa sobom povesti i počastiti one kojima je to prvi susret s ovim prekrasnim curama i mladićima.Kino dvorana se ispunila u tren, a to je bio dobar znak, znak da glazbena sekcija udruge može započeti s uvertirom. Majstorski su pjesmom cijelu dvoranu pripremili na ono što ih čeka. Uz pratnju gitare zaorilo se „Kako je dobro vidjeti te opet“, „Ljubav za sve“, „Djeca ljubavi“, a zatim su glavni protagonisti filma Lea Righi, Nikolina Biloš i Marino Vukušić održali kratke pozdravne govore. Zahvalili su se snimatelju Jeri Gruiću, autoru glazbe Leu Hajderu, i naravno, redatelju filma Matku Petriću, koji se nakon njih, kratko i samozatajno, obratio prisutnima.

Kokice su bile spremne, ugasila su se svjetla i počelo je magično putovanje u dubinu “Srca”. Vješto isprepletene priče o svakodnevnici, problemima, uspjesima, ljubavima i simpatijama Lee, Nikoline i Marina, te priče roditelja članova udruge i osobnih asistenata nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Potekle su suze, čuo se smijeh, a orila se i pjesma kad god bi se pojavili kadrovi sa velikog prošlogodišnjeg koncerta Udruge, održanog u maloj dvorani na Gripama.

Ovo nipošto nije bio običan odlazak u kino. Nije ovo bio film prepun specijalnih efekata, eksplozija i jurnjava automobilom. Ovo je bio film koji sadrži puno više, film koji izvanredno pokazuje da su ovi mladi ljudi, koji imaju problema sa savladavanjem običnih stepenica, savladali i davno prešli neke barijere na koje se mi obični smrtnici svakodnevno spotičemo. Pokazali su nam put i spremni su nas dalje podučavati, ali mi ih moramo podržati, učiniti sve da ova udruga, i njoj slične opstanu, uprkos tome što je Država jednim besćutnim potezom pera ukinula natječaj za dodjelu sredstava nužnih za funkcioniranje udruga koje okupljaju osobe sa invaliditetom.

Objavljeno 05.12.2012.,
Marijo Bašić za hsucdp.hr

Foto album s premijere možete pogledati na Facebooku

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: