Split – izložba fotografija ROCK SRCE

U ponedjeljak 21. svibnja u 19.30h, u Galeriji Fotokluba Split, Marmontova 5, biti će otvorena izložba fotografija pod nazivom ROCK SRCE, autora Marija Bašića, u organizaciji Udruge osoba sa celebralnom paralizom “Srce” – Split.
Na otvorenju će članovi udruge “Srce” izvesti svoj glazbeni program.

Izložba će biti otvorenja do 4. lipnja 2012.

Nekoliko godina fotografiram probe i koncerte polaznika glazbene radionice Udruge osoba sa cerebralnom paralizom “Srce”, i zbilja uživam u tome. Uživam biti uz skupinu mladih ljudi koji se mjesecima trude i pripremaju za nastup, strpljivo čekaju iza pozornice, a kad koncert počne, naprave nešto neopisivo, ono što mogu samo veliki, najveći.
Puni života, bez imalo kalkulacija i zadrške, potpuno iskreno se predaju glazbi i otvore špinu emocija koja brzo preplavi cijelu dvoranu.
Moram priznati, više puta su mi natopili oči i stegli me u grudima, a vjerujem da su i drugima, kao i meni, 

barem malo zagrijali svakodnevnim brigama rashlađeno srce. U znak zahvale za te divne trenutke, odlučio sam pokloniti im fotografije na kojima su prikazani kao prave pravcate rock zvijezde. Fotografije na kojima nisam potencirao njihove fizičke nedostatke i na taj način pokušao pobuditi emocije kod promatrača, kako je to uobičajeno, nego baš suprotno. Trudio sam se eliminirati sve što bi stalo između njih i njihove ljubavi prema glazbi. Tako su neki ostavljali svoja kolica postrani, a instrumentima i pojačalima smo se trudili maksimalno sakriti fizičke nedostatke, ne zbog toga što bi se oni trebali sramiti toga, nego zbog toga što često dalje od invaliditeta ne vidimo i ne prepoznamo ono posebno što imaju. Ove fotografije nastale su zbog njih samih, a nikako zbog eventualnih promatrača i prikazuju ih onakvima kakvi zapravo jesu, kao velike rock zvijezde, s velikim srcem, koje iskreno i potpuno uživa u glazbi.

Ovaj projekt smo realizirali u sportskoj dvorani Centra “Slava Raškaj”, a mnogi splitski glazbenici su nam bez imalo zadrške ustupili njihove instrumente i pojačala. Svime je koordinirao Mario Bavčević, koji je inače i voditelj glazbene radionice udruge, a članovi udruge, i njihovi roditelji, su izvrsno prihvatili cijelu ideju, i rezultat toga je pred Vama.

Još jednom, velika hvala svima koji su sudjelovali u ovome projektu.”

Marijo Bašić

UDRUGA OSOBA SA CEREBRALNOM PARALIZOM ”SRCE” SPLIT
21000 SPLIT, Mosećka 62, tel/ fax: 021/ 502-466
Matični broj: 1107321
OIB 34593515675
e-mail udruga-srce@st.t-com.hr web: www.srce-cp-split.hr
žiro račun: 2330003-1100077538

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

” Srce ” iz Splita osnovana je 1995.g. Naši članovi su teško pokretna i nepokretna djeca i mladež, a uz to imaju probleme s govorom, sluhom, vidom, motorikom i koncentracijom. Dakle sva naša djeca imaju cerebralnu paralizu koja na njih različito utječe ali to ne bi trebalo utjecati na njihovo pravo da imaju život kao i ostali ljudi. Svi bi trebali imati na umu da je invaliditet interakcija između osobina pojedinaca i sposobnosti društva da poštuje ljudsku različitost.

Temeljna programska orijentacija Udruge je sveobuhvatna i neprekidna borba za socijalnu odgovornost prema osobama s invaliditetom. Promicanje i osiguravanje prava osobama sa cerebralnom paralizom, osnaživanje članova za što potpunije uključivanje u život zajednice. U svom radu udruga obuhvaća sva područja života osoba sa CP: obitelj, zdravlje, obrazovanje, šport i rekreaciju, mobilnost i učinkovito informiranje.

Cijelo vrijeme od osnutka djelovali smo aktivno u našem gradu kroz provođenje niza projekata kao: ”Dođi i budi mi prijatelj”, ”Sto ruku jedno srce”, ”Idemo na jahanje”, ”Slobodno vrijeme u srcu”, ”Korak dalje za nas” , ”Učinimo nešto za sebe”, … pripremili smo i predstavu ”Podignimo jedra” koja je gostovala i na šibenskom dječjem festivalu. Sve naše projekte provodimo uz financijsku potporu Poglavarstva grada Splita, Ministarstva obitelji i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Ostvarujemo i vlastiti prihod obavljanjem nama dopuštenih djelatnosti. Kroz projekte Ministarstva obitelji osiguravamo osobne asistente za osobe s najtežim stupnjem invaliditeta. Partneri smo srodnim udrugama u provođenju njihovih projekta.
Po kvaliteti naših programa smo prepoznati pa smo 2003. g. proglašeni udrugom godine za doprinos u razvoju volonterskog rada.

Članovi smo i Interesne skupine koja na nivou Grada nastoji riješiti zajedničke probleme osoba s invaliditetom: prijevoz, pristupne rampe, liftove, plaže, zapošljavanje.

Aktivno sudjelujemo i u radu Hrvatskog saveza cerebralne i dječje paralize a preko njega smo i član The international cerebral palsy society sa sjedištem u Londonu.

Ciljevi su nam da naši članovi uz podršku udruge razvijaju svoje preostale sposobnosti te da upravo podizanjem kvalitete osobnih snaga ostvaruju bolje uvjete uključivanja u društvene odnose. Nastojimo produbiti i obogatiti komunikaciju s ” redovnom populacijom” i tako doprinositi boljoj informiranosti i uzajamnom razumijevanju.

Udruga surađuje i s brojnim društvenim subjektima te tako sustavno stvara pozitivnu predodžbu u javnosti o osobama s invaliditetom .
Dugoročni ciljevi su nam stvaranje uvjeta za neovisno življenje osoba sa cerebralnom paralizom i aktivno doprinositi ostvarivanju načela jednakosti za osobe s invaliditetom na svim razinama.

Naša vizija je izgradnja društva tolerancije u kojem nema socijalno isključenih građana.

Objavljeno 20. svibnja 2012. na portalu fotografija.hr

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: