Ovacije i suze radosnice u HNK Split: Članovi udruge Srce i svirači Sanctus Domnia oduševili na pozornici

 

5668aa194b3a46cc0d8b45a4

Prepun splitski hram kulture u jednom je dahu odgledao zajednički koncert članova udruge Srce iz Splita i najboljeg europskog mandolinskog orkestra, GMD Sanctus Domnio. Orkestrom je dirigirao maestralni maestro Vladimir Lukas koji je velikim dijelom zaslužan za odličnu simbiozu instrumenata i vokala.Udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce i najbolji europski mandolinski orkestar GMD Sanctus Domnio, mjesecima su pripremali zajednički koncert pod nazivom “Ča smo na ovom svitu”. Na velikoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split nastupili su u srijedu navečer i posjetitelje ostavili bez riječi.

Na pozornici je bilo prisutno originalno stablo Vaska Lipovca, na čemu su organizatori neizmjerno zahvalni obitelji Lipovac.

Sve je počelo instrumentalnom izvedbom “Fragmenti”, a onda je krenula i prva vokalna pjesma “Simpatija” čija je izvedba odmah na početku oduševila okupljene.

Program je vodio član udruge Srce, Mario Kero, koji je još jednom zabriljirao u voditeljskoj ulozi te je oduševio publiku svojom spontanošću i humorom.

Koncert je organiziran na najvišem profesionalnom nivou u svakom mogućem elementu, pa se može reći da se ovakve organizacije ne bi posramila ni najveća glazbena imena u Hrvatskoj! Publika je mogla čuti brojne hitove; od “Priznaj mi”; preko “Ostala si uvik ista”, “O jednoj mladosti”, “Ne diraj moju ljubav”; do “Ča smo na ovom svitu” i bisa “Vridilo se rodit” čijom je izvedbom raspjevana ekipa zaradila prave ovacije.

Publika je kazalište napustila punih srca i uplakanih očiju.

– Srce mi je puno. Koncert i rekacije publike najbolji su pokazatelj da je ideja o glazbenoj suradnji članova udruge sa sviračima iz Sanctus Domnia bila pun pogodak. Osobito se zahvaljujem gospodinu Pavlu Sviličiću na trudu kojega je uložio u ovaj projekt – rekao nam je Mario Bavčević, glazbeni voditelj udruge Srce, koji već razmišlja o novim projektima sa svojom raspjevanom družinom.

20 godina udruge Srce i 25 godina mandolinskog društva Sanctus Domnio

Udrugu Srce čine mladi ljudi s različitim vrstama invaliditeta, od cerebralne paralize do autizma. Unatoč tim objektivnim poteškoćama, rezultata koje oni na sceni ostvaruju ne bi se posramile ni profesionalne kazališne trupe. Kroz cijelu ovu godinu nastupima su obilježavali 20 godina postojanja Udruge. Mjuzikl “Srce na sceni”, nastao u suradnji s glumcem i redateljem Slavkom Sobinom izveli su čak 18 puta. Ove godine i na “Naj Naj Naj Festivalu” u Zagrebu, na kojem su dobili nagradu Zlatna ptica za vrhunsku kazališnu čaroliju. Potom na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, na pozornici HNK Split povodom Svjetskog dana kazališta, te u sklopu Marulićevih dana. Kruna sezone bio je nastup u sklopu Splitskog ljeta, na najljepšoj pozornici na svijetu, na Peristilu. Osim kazališnih nastupa, glazbena sekcija udruge održala je rock koncert u klubu Judino drvo, povodom Dana žena, majkama u čast. Organizirane su razne izložbe i brojne aktivnosti, a skorašnji koncert u HNK, sa Sanctus Domniom, najboljim mandolinskim orkestrom u Europi, finale je prekrasne godine.

Gradsko mandolinsko društvo Sanctus Domnio ove godine obilježava 25 godina postojanja. Iako nema adekvatan prostor za rad, već godinama nastupa na domaćim i međunarodnim festivalima, osvaja brojne nagrade i priznanja. Dobitnik je Nagrade Grada Splita iz područja kulture za 2006. godinu. Od ožujka ove godine, nakon nastupa na međunarodnom natjecanju “Giacomo Satori” u talijanskoj Ali, nosi titulu najboljeg europskog mandolinskog orkestra.

“Srce” i “Sanctus” blisko su povezani godinama, već od samih početaka glazbenih radionica u udruzi, stoga ovaj zajednički nastup niti malo ne iznenađuje i bilo je pitanje vremena kad će se dogoditi. Mnogi članovi orkestra prošli su kroz prateće bendove udruge, a kuriozitet je i to da je za prvi javni nastup Srca, na Pjaci davne 2008. godine, upravo Sanctus Domnio posudio stolice.

Pjesme za koncert odabrali su sami članovi udruge, koji iz godine u godinu evidentno napreduju na svim poljima. Aranžmane za mandolinski orkestar potpisuju Pavle Sviličić, Tomislav Kalebić, Željana Cvitanović, Sandra Katunarić, Stela Ivanišević, Dea Škorić i Mario Bavčević.

Pjevačku sekciju Udruge Srce čine Petra Hrgović, Ivana Babnik, Mario Kero, Tonči Škrobica, Duško Mešin, Marko Vukašin, Stipe Vejić, Marija Grbeša, Antonio Čović, Zorana Vladislavić, Edo Bulić, Vedrana Junaković, Dino Čatović, Jurica Jerković, Željan Tolj, Stipe Kelava, Marino Vukušić, Marija Vučemilović-Grgić, Nikolina Biloš, Jerolim Runjić, Ante Vrdoljak. Glazbeni voditelj udruge Srce je Mario Bavčević.

GMD Sanctus Domnio čine Ivana Kenk-Kalebić, Sandra Katunarić, Stela Ivanišević, Martina Perić, Marko Baković, Željana Cvitanović, Ante Borzić, Josipa Grgat, Franka Katić, Ana Mlačić, Zrinka Bakić, Ivana Teklić, Damira Piplica, Dea Škorić, Tomislav Kalebić, Željko Vlajčević, Jure Banić, Ivanka Prusac, Antonija Škorput, Marko Klarić, Pavla Vukšić i Pavle Sviličić.

Prateći vokali su Antea Žure, Ema Kuzmanić, Juliana Vujević, a na bubnjevima je Alen Đurašinović. Asistenti na pozornici su Mario Bavčević i Nikolina Despotović.

Objavljno 9.12.2015. na Dalmacija News.

 

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: