Kero: Bolje je biti glumac nego političar, mi nešto dajemo, a oni samo obećavaju!

Pothvati splitske Udruge “Srce” koja okuplja osobe s cerebralnom paralizom već su naširoko poznati; koncerti, izložbe i mjuzikl “Srce na sceni”, čijih je sedam izvedbi u HNK i dvorani u Lori rasprodano, a kreću i na turneju u Zagreb, dvostruka su terapija – za ekipu koju okuplja udruga, ali za građane koji ostaju pozitivno šokirani mogućnostima osoba koje bi društvo lako zaboravilo, pa se na njihovim predstavama i plače i smije.I svira i pjeva. A to je već zadaća za koju je godinama (ni sam ne zna točno otkad) zadužen Mario Bavčević(36) voditelj Glazbene radionice “Srca”.

Sve počelo tulumom

– Na Dan žena dogodine bit će točno deset godina da si došao – nepogrešivo razjašnjava Mario Kero (31), meštar ceremonije svih priredbi i kroničar “Srca”, pa možemo krenuti s glazenom kronologijom.

– Članove Udruge “Srce”, cerebralce i njihove roditelje, upoznao sam kao civilni ročnik u Centru za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj” i vrlo brzo me oduševila jedna činjenica: koliko god bili onemogućeni u mnogim aktivnostima, glazba je njihov najsnažniji izričaj.

Ostao sam zapanjen koliko pjesama, posebno zabavnih, znaju i kako ih lako izvode. Shvatio sam to na rođendanu naše Petre Hrgović i dogovorili smo osnivanje Glazbene radionice.

Naš je prvi zajednički nastup bio na Festivalu jednakih mogućnosti 2006. u Zagrebu. U početku je svaka radionica bila veliki tulum, glazbeni kaos u kojem sam na gitari pratio sve što su oni željeli pjevati. A znali su puno toga, recimo Edo Bulić je pjevajuća enciklopecija starog popa i zabavne glazbe, zna pjesme još od grupe “Mi” i “Bijelih strijela”, dok je Mare Vučemilović pravi audiofil povijesti rocka.

Nakon nekog vremena počeli smo ozbiljnije: tako da svaki član ima svoju solo točku, a ostali ga prate, pa je nastala baza od petnaestak pjesama koje smo vrlo dobro izvježbali – prisjeća se Bavčević.
Prvi javni nastup “Srca” bio je na Pjaci za Božić 2008. godine, nakon toga nastaje prvi CD snimljen u improviziranom studiju u prostorijama udruge na Kacunaru.

Sljedeći korak bio je koncert u hotelu “Atrium”, gdje su pjevali i svirali za stotinjak gostiju, većinom rodbine i prijatelja. Tada se stvara i prateći bend kroz koji je prošlo dvadesetak splitskih glazbenika, a u postavi su stalni Pero Ugarković i Kažo Cukar.

– Sljedeći nastup, u hotelu “President”, ozbiljno nas je pogurnuo, pedesetak ljudi nije uspjelo ući na koncert! I tada se stvara baza obožavatelja koji ‘Srce’ prate do danas. Ubrzo snimamo dvostruki CD uz pomoć producenta Vilija Miličevića, koji je činilo četrdesetak pjesama.

Tribine na nogama

Radimo koncert u Lori, šest stotina mjesta je rasprodano, a broje se i tisuće pregleda snimke na YouTubeu. Donesena je važna odluka: napadamo Gripe! Predstavljeni kao rock zvijezde cerebralci okupljaju 2012. na tom koncertu 1700 posjetitelja, a moram spomenuti i veliku pomoć sadašnjeg splitskog saborskog zastupnika Srđana Gjurkovića, koji se brine za rješavanje važnih logističkih pitanja.

Tribine su bile na nogama. Kroz to vrijeme još jedan volonter, Marijo Bašić, ustrajno fotografira naše nastupe i nastaje izložba “Rock-srce” u Foto-klubu, koju je pratio koncert na otvorenom, nasred Marmontove ulice. Izložba ih je predstavila kao pjevačke zvijezde, a ne kao ljude s posebnim potrebama, kao ljude potpuno integrirane u društvo, što je zapravo i smisao svih nastojanja volontera i roditelja u udruzi – objašnjava Mario Bavčević, dodavši kako je ona malena baza pjesama narasla na pedesetak skladbi i više se nije moglo natrag. Trebalo je nastati nešto veliko, što će privući pažnju cijelog grada. Pokazalo se, i šire.

– U akciju se uključuje splitski glumac Slavko Sobin, intezivno razmišljamo o predstavi, ali nemamo nikakav koncept. Činilo se kako od pokušaja neće biti ništa, glazbene radionice sve su rjeđe, dobivam posao na Braču, a Slavko je pritisnut glumačkim angažmanom.

Postigli neobjašnjivo

Da stvar bude strašnija, već smo rezervirali termin u splitskom HNK. Slavko tada smišlja spasonosno rješenje: napravit ćemo mjuzikl o tome kako nastaje mjuzikl. Sve se slaže, ubrzo je Slavko napisao predstavu, okuplja se bend, probe su gotovo svakodnevne. I na zimu 2013. predstavljamo “Srce na sceni”. Uspjeh je zabilježen, dva puta je rasprodan HNK i pet puta dvorana u Lori – priča Mario. Iza njih su dvije unaprijed rasprodane predstave u HNK i u Lori na otvaranju UNICEF-ova Festivala o pravima djeteta, a čeka ih nastup u zagrebačkom kazalištu Vidra 1. prosinca.

Glazba je samo alat kojim su cerebralci postigli neobjašnjivo, nemaju treme, uključeni su sto posto, publika ih obožava. Nakon toliko godina druženja sa “Srcem” nezamisliv je život bez njih i bez energije kojom ispunjavaju sve koji se druže s njima. “Srce” je moj najdraži bend – zaključuje Bavčević.
– Znaš šta ću ti reć: milijun puta je bolje bit glumac nego političar. Glumce svak voli, jer puno od njih i dobije, a političari samo obećavaju pa ništa – ubacuje se Kero, koji u mjuziklu glumi Slavka Sobina.
– Zagreb? Idemo u Zagreb! Jedva čekan, doći će mi prijatelji i rođaci. Jako smo uzbuđeni, bit će tople atmosfere – zadovoljna je Nikolina Biloš (30), puna srca iščekujući još mnoga čuda koja će prirediti ova svemoćna udruga.

Plakati za donatore

U prostorima udruge zatječemo veliko uzbuđenje i šušur; rade se novi plakati za “Srce na sceni”, ustvari dovršava rad dizajnera Gorana Šoše koji prilično zbunjeno promatra akciju:

“Iako sam bio na predstavi, moram priznati da sam prilično šokiran, oduševljen sam kako se ovdje radi i ne znam di bi gledao” – priznaje Goran, na čije plakate članovi “Srca” ostavljaju raznobojne otiske ruku i tako daju pečat za finalni dizajn.
– Ostavljamo naša srca na sceni, a sada vam dajemo još jedan dio nas – geslo je “Srca”. Ovi jedinstveni plakati će se prodavati kao sponzorski, tvrtkama i pojedincima koji će time postati donatori udruge “Srce”.

Ansambl

Scenarij i režija: Slavko Sobin; Voditelj glazbene sekcije: Mario Bavčević; Asistentica režije: Vesna Jerković; Produkcija: Marijo Bašić; Kostimografija: Mame; Glumci: Mario Kero, Ivana Babnik, Anđela Popović, Duško Mešin, Antonio Čović, Marino Vukušić, Petra Hrgović, Nikolina Biloš, Marija Grbeša, Vedrana Junaković, Zorana Vladislavić, Dino Ćatović, Edo Bulić, Tonči Škrobica, Stipe Kelava, Stipe Veić, Marko Vukašin, Jurica Jerković, Željan Tolj, Jerolim Runjić, Marija Vučemilović Grgić, Ante Vrdoljak

Bend:Mario Bavčević, Joško Tomić, Luka Tičinović, Ana Bavčević, Kažo Cukar, Katja Marketić, Ema Kuzmanić, Matea Uzinić.

Asistenti na pozornici: Vesna Jerković, Nikolina Despotović, Marija Prvan, Slavko Sobin

Objavljno 24.11.2014. u Slobodnoj Dalmaciji.

 

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: