Čestitamo 3. svibanj – dan stupanja na snagu konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom

Poštovani prijatelji, suradnici i partneri,

Danas 3. svibnja 2011. izražavam iskrenu radost što vam mogu čestitati 3. godišnjicu stupanja na snagu Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom. Posebno veseli što je RH na čelu sa sadašnjom premijerkom, a tadašnjom potpredsjednicom Vlade i ministricom obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti gospođom Jadrankom Kosor bila među prvim zemljama koje su se opredijelile za puno poštivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom.

Veliki je to datum za naš pokret jer od stupanja na snagu Konvencije ništa više za osobe s invaliditetom neće biti isto. Trasiran je put za novi model invaliditeta utemeljen na ljudskim pravima koji je ugrađen u Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine i ugrađuje se u sve propise i strateške dokumente. Posebno mjesto među njima ima Zakon o suzbijanju diskriminacije, te uvođenje

pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Ovog je trenutka pred usvajanjem i novi Zakon o socijalnoj skrbi koji ne ukida niti jedno stečeno pravo, uvodi neka nova ali ono što je za osobe s invaliditetom jako važno definira i inkluzivni dodatak. Inkluzivni dodatak je kroz formiranje jedinstvenih tijela vještačenja i primjenu ICF u fazi testiranja i za najviše tri godine garantira novi pristup invaliditetu – stvaranje osnovnih preduvjeta za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Sve to ujedno je i argument vjerodostojnosti i kompetentnosti Hrvatske i njezine snažne opredjeljenosti za dosljedno provođenje Konvencije pred ulazak u Europsku uniju.

Zorislav Bobuš, dr.med.

predsjednik

Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: