Direktor ‘Split parkinga’: Uskoro dolaze nove iskaznice za invalidne osobe, to će biti zakon koji će krenuti iz Splita

 

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu, Studentski centar te tvrtka “Split parking” zajednički su sinoć u Sveučilišnoj knjižnici organizirali tribinu “Sigurnost osoba s invaliditetom u prometu” kako bi se još jednom javno apeliralo na probleme koje dio naših sugrađana ima prvenstveno kod parkiranja i korištenja javnog gradskog prijevoza, nakon čega su se izmijenila razna iskustva i ideje.

– Kao slijepa osoba svakodnevno putujem sa sela u Split i natrag, te se susrećem s infrastrukturom koja nije prilagođena ne samo za osobe s poteškoćama u kretanju, nego ni za ostale građane. No, u odnosu na situaciju kakva me zatekla kad sam upisao fakultet, treba priznati da je danas ipak puno bolje, posebno bi pohvalio poteze koji su napravljeni u posljednje vrijeme – kazao je Ivan Bogdanović, voditelj ureda za studente s invaliditetom, na čije izlaganje se nadovezao direktor tvrtke “Split parking” Marko Bartulić govoreći o nedavno predstavljenoj kampanji “Želiš li se mijenjati za mjesto?” koju su već preuzeli Trogir i Kaštela, a sličan koncept će se koristiti i u Dubrovniku.

– Posljednjih godina naslušao sam se nevjerojatnih i zaista bizarnih opravdanja naših sugrađana koji su parkirali na mjestu označenom za osobe s invaliditetom, što je dokaz kako velik broj Splićana nije ni svjestan u koliko ozbiljnom su prekršaju. Zastrašujući je podatak da je tijekom 2017. godine čak 1600 vozila uhvaćeno u ovom prekršaju, a kako mi nismo u mogućnosti reagirati uvijek i u svakom trenutku stvarne brojke su i mnogo veće. Veliki problem su i falsificirane dozvole zbog čega želimo mijenjati zakonsku regulativu, na što su već pozitivno reagirala nadležna ministarstva i saborski zastupnici koje smo kontaktirali. Želimo stvoriti prave preduvjete za izdavanje, kontrolu i nadzor iskaznica pristupačnosti. To će biti zakon koji će krenuti iz Splita, a promijeniti kvalitetu života osoba s invaliditetom u cijeloj Hrvatskoj – najavio je Bartulić, dok je Magda Vrvilo, nova pročelnica za socijalnu skrb, poručila kako Grad Split ima poseban senzibilitet za osobe s invaliditetom, te kako svi trebamo pokušati utjecati da se svijest proširi i da ovi naši sugrađani imaju što kvalitetniju svakodnevnicu usprkos svojim zdravstvenim problemima.

Maša Bulatović, bivša studentica s invaliditetom i jedna od prvih koju to nije spriječilo da ode na studentsku razmjenu, s okupljenima je podijelila svoje iskustva iz europskih zemalja.

– Uvijek imam želju ne razlikovati se od drugih ljudi, no kad sam koristila javni prijevoz u Splitu događalo mi se da bi po zimi i kiši morala čekat i po nekoliko autobusa dok ne bi došao onaj u kojeg mogu ući s kolicima. Jer neki od njih imali su ili stepenice ili šipku, a dio stanica nije na odgovarajućoj visini. Problem je i što dio vozača nije htio spuštati rampu tvrdeći kako to nije u opisu njihova posla. To je u Italiji ili Njemačkoj nezamislivo. Ukoliko već nismo toliko bogati da imamo autobuse koji su nam prilagođeni u potpunosti, trebalo bi barem pronaći način da znamo kad dolazi koji bus – kazala je Maša.

Vozač “Prometa” Ante Bonacin koji je ovog ljeta zadobio simpatije javnosti kad je naredio putnicima da napuste autobus kako bi osoba u kolicima ušla prva, i na ovoj tribini je zadobio pljesak okupljenih, a poručio je kako je jedino rješenje ovog problema “promjena čipa u glavi”.

Njegov kolega Ivan Barišić, koji ujedno vodi i Facebook inicijativu “Poštujmo naše stanice”, kritizirao je novi zakon o prometu koji je omogućio i taksistima da parkiraju na autobusne stanice što je izazvalo još veći kaos.

– Svakih deset sekundi imamo jedno smetanje na stanici, a prometno redarstvo za ovaj prekršaj regiralo je u tek 1,5 posto svojih postupanja. Doživljavali smo razne otpore, ali nakon tri godine ipak smo uspjeli postići da auto škole ne staju na autubusne stanice. Uz osobe s invaliditetom, ovakvim ponašanjem ugroženi su stariji, ali i majke s djecom – rekao je Barišić.

Preuzeto sa www.slobodnadalmacija. hr 12.10.2018.

 

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: