Humanost ispred teatra: ”Srce”, kazališni djelatnici i izviđači za Slavoniju

Radosnom dobrotom odzvanjao je do večernjih sati Trg Gaje Bulata. Ispred zgrade teatra djelatnici HNK Split i volonteri Splitskog skautskog zbora prikupljali su pomoć za poplavljena područja

Radosnom dobrotom odzvanjao je do večernjih sati Trg Gaje Bulata. Ispred zgrade teatra djelatnici HNK Split i volonteri Splitskog skautskog zbora prikupljali su pomoć za poplavljena područja. 

U pozadini su svirali glazbenici, od mandolinskog kvarteta Glazbene škole Josip Hatze, preko kvarteta Fascination  i ansmabla Repassage do Splitskog gudačkog kvarteta. Ipak, istinske zvijezde, uz neumorne volontere, su bili članovi udruge osoba s cerebralnom paralizom  “Srce”.

Da, iste one zvijezde mjuzikla ” Srce na sceni”, najuspješnije predstave u protekloj sezoni na velikoj sceni HNK Split prema prodanim kartama u dvije izvedbe. Prodane su do posljednjeg mjesta.

Dok oni nisu štedjeli glasnice pjevajući evergreene “Moj lipi anđele”, “Djeca ljubavi” i druge uspješnice, umjetnici i djelatnici kazališta, zajedno s volonterima prikupljali su pakete s potrepštinama koje su vrijedni Splićani neumorno donosili.

Idejni začetnik hvalevrijedne i uspješne akcije ispred nacionalne kazališne kuće je Davor Vuković, glasnogovornik HNK Split.

– Željeli smo pomoći, a ujedno i pokazati kako umjetnici i svi kazališni djelatnici našega grada mogu dati doprinos unesrećenima. Posebno nam je drago što se akcija odvija u suradnji s izviđačima jer oni pakete pomoći i distribuiraju. Od prikupljanja do distribucije odvija se pod njihovom paskom – kazao je Vuković.

Lijepo je bilo i vidjeti sve generacije glumaca kako svesrdno pomažu, bilo da je riječ o dijeljenju letaka s brojem na koji se može pomoći pozivom (060 90 11) bilo da je riječ o prikupljanju paketa na štandu.

– Katastrofa koja je pogodila Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju mi je na neki način i prilika da se zapitamo u što smo se pretvorili. Nesreća je učinila i da se podsjetimo na svoju osobnu dobrotu, jer mi to jesmo. Kad se ljudi ovako solidariziraju, zaista osjetiš tu posebnu ljubav – kazao je glumac Vladimir Posavec Tušek.

Ne treba više, valjda, ni spominjati da je odaziv Splićana akciji bio velik. Prema riječima načelnice Splitskog skautskog zbora Jasne Milašinović jučer se u toku dana prikupilo više od pola tone potrepština, a od ponedjeljka, od kad traje akcija izviđača dva kamiona robe su odvezli i distribuirali. Bit će barem još toliko ovih dana, a jedan kombi ide i u susjednu Bosnu.

Objavljeno na Dalmacija News

23.5.2014.

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: