20. Festival jednakih mogućnosti – Zagreb 9.6.2022. UDRUGA SRCE Dramsko – scenska igra (PANTOMIMA) „Šalji dalje“

Kroz ljudsku povijest osobe s invaliditetom su prolazile kroz razne oblike ugnjetavanja, diskriminacije i nehumana postupanja. Takav tretman društva prema osobama s invaliditetom ostavio je trag iz kojeg je, uz pomoć borbe za ljudska prava započetim u dvadesetom stoljeću, iznikla kultura invaliditeta i inkluzivne politike. Trebalo je puno godina i puno borbe da se razbiju strereotipi i predrasude jer bez omogućivanja ravnopravna pristupa svemu (pa i umjetnosti) i sviju, društvo nikada neće biti u potpunosti ravnopravno.

Ove godine zbog pandemije i rada u malim grupama, voditeljica dramske sekcije, Vanja Škorbica odabrala je pantomimu u kojoj glumci svoje misli i osjećaje lika kojeg tumače prenose samo pokretima tijela i mimikom, bez uporabe riječi.

Objašnjena im je pantomima, pokreti, kako, kad i zašto.

Grupu su činili članovi s različitim dijagnozama: jedan gluhonijemi momak, momak s cerebralnom paralizom, autistični spektar i troje sa intelektualnim poteškoćama. Bio je to težak zadatak za njih i voditeljicu, mada su im zadani vrlo jednostavni pokreti koji su se ponavljali. Dodana je i pozadinsku glazbu kako bi znali kad počinje nova scena. Hrvoje je pratio znakovni jezik voditeljice i asistentice.

Napredak se nije dugo vidio. Novi lik koji je ubačen  bila je mama koja je unijela novu radost, neobičnu pojavnost, razigranost i bila je „šaptačica“ onima koji su slabo napredovali.

Kako je predstava napredovala, osjećalo se kako i sudionici osjećaju manju napetost, s lakoćom su ponavljali zadatke koji su im bili teži, redovito su dolazili na vježbe, podržavali su se pomagali. Otkrili su da svoje emocije u predstavi: ljubav, prijateljstvo, ljubomoru, nasilje… mogu pokazati izrazom lica, pokretom tijela, a da nisu rekli ni riječ. Bio je to nov način komunikacije među njima te njih i publike.

Uspjelo se barem nakratko razotkriti diskriminaciju i predrasude s kojima se ove osobe svakodnevno susreću. Naglasak je svakako na tome da osobe s invaliditetom imaju pravo na umjetničko izražavanje onako kako znaju i kako mogu uz pratnju voditelja i terapeuta. 

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: