Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

Volonterski centar Split dodijelio godišnje nagrade

|

– Letim gdje god nekom zatreba jer se sretna vratim kući – kazala je svojedobno Vinka Luković, legendarna splitska aktivistica Caritasa i drugih organizacija koja je svojim likom i djelom inspirirala brojne volontere svih generacija, pa je brojnim nagrađenima na dodjeli priznanja na Međunarodni dan volontera, ovog petka u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, bila velika čast što su ih kolege proglasile najboljima.
U organizaciji Udruge Mi – Volonterski centar Split godišnje nagrade ‘Vinka Luković’ za razvoj i promociju volonerstva dobili su Udruga osoba s cerebralnom paralizom Srce iz Splita, Udruga osoba s invaliditetom Sunce iz Makarske, te Volonterski klub splitske Druge gimnazije.

Posebno priznanje za trud, ustrajnost i promociju volonterstva dobili su Studentski katolički centar Split za projekt ‘Agenti dobrote’ i ’72h bez kompromisa’, te Klub mladih matematičara Osnovne škole Sućidar, a priznanja je dobilo još više od stotinu volontera i 40 podupiratelja.

Tom prigodom predstavljen je i priručnik Volonterski savjeti autorice Tanje Tešije iz Udruge Mi, namjenjen učenicima osnovnih škola. Predstavili su se i polaznici Male škole gitare na bazi sluha, i sami humanitarno orjentirani.

– Imamo oko 120 volontera iz svih razreda, a kada su neke akcije u tijeku uključi se cijela škola zajedno s profesorima. Učimo djecu da razvijaju empatiju za druge, da kroz život nose i primjenjuju i dalje ta dragocjena volonterska iskustva koja utječu na razvijanje njihovih osobnosti. U praksi se pokazalo da oni i nakon škole nastavljaju s volontiranjem šireći krug dobrote – kazala nam je časna sestra Dolores Brkić iz Volonterskog kluba Druge gimnazije koja je primila nagradu.

Prema službenim podacima, lani je u Hrvatskoj volontiralo 29.253 osobe. Svaka od njih kući se vraća sretna i ispunjena, kako kaže teta Vinka.

Objavljeno 5.12.2014. u Slobodnoj Dalmaciji.

Odgovori