Svjetski Dan cerebralne paralize u Srcu

U petak 5.listopada 2018.-te  u Udruzi Srce -Split obilježili smo Svjetski dan cerebralne paralize #WorldCPDay.
Pokret World CP Day se inače održava pod sloganom: JA SAM OVDJE.

Cerebralna paraliza je tjelesni invaliditet koji zahvaća držanje i kretanje tijela. Osobama s cerebralnom paralizom edukacija, terapija ili primjena tehnologije mogu pomoći da vode produktivan život, ali nažalost ne postoji mogućnost trajnog izlječenja. To je stanje, a ne bolest, i nikada se ne može označiti kao takva.

Vizija pokreta JA SAM OVDJE je uključivanje osoba s cerebralnom paralizom u društvo i jednake mogućnosti za sve. Za to sve, potrebno je širiti svijest ljudi o problemima osoba s cerebralnom paralizom, njihovo uključivanje u društvo kao ravnopravnih građana sa svim pravima koja im pripadaju, a to su: uključivanje u obrazovni proces, dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga, mogućnost da osobe sa CP doprinose društvenoj zajednici u kojoj žive sa svojim sposobnostima.
Oni mogu puno toga, uz veću ili manju podršku.

Jučer smo s asistentima , članovima i mamama Svjetski Dan CP-e proveli u druženju uz puno jabuka, sjeckanja , pomaganja. Svatko je sudjelovao, netko sam ,neki uz pomoć asistenata, ali je kolač na kraju  bio ukusan i dodatno je bio užitak jer smo zajedno svi radili.

Zelena je boja simbol Svjetskog dana CP i sve je bilo aranžirano u duhu zelene boje. Nakon obavljenog posla oko kolača, uz pomoć mame Daše i mame Zdenke, odradile su se vježbe sa Slađom.
Uz sve to, asistenti su skupa s članovima udruge razgovarali o cerebralnoj paralizi, proširivali znanje o problemima koji prate CP, a uz to i definirali 6 važnih riječi vezanih za cerebralnu paralizu. Svih tih 6 riječi vezane su za kvalitetan ispunjen život za osobu s cerebralnom paralizom , a to su: funkcija, obitelj, fitnes , prijatelji, zabava i budućnost.

Stali smo na temi o budućnosti i razmišljali… Što će biti u budućnosti? “Bit će šta bude !” rekla je Nikolina, a mi ćemo se potruditi da to bude sigurna budućnost, gdje će djeca, odnosno naši odrasli, osobe sa invaliditetom i osobe s CP-om, uz podršku jednoga dana, moći samostalno živjeti i imati sve sadržaje koji će im omogućiti kvalitetno, ispunjeno i zadovoljno življenje, gdje će uz podršku iskazati svoje talente, želje, i biti u mogućnosti samozastupati se kad su u pitanju njihova prava.

 

 

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: