Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

10 godina uspješnog rada udruge

|

Udruga SRCE ovih je dana obilježila svoju desetu godišnjicu djelovanja. Utemeljena je iz zajednicke potrebe djece oboljele od cerebralne paralize i njihovih roditelja. Cilj je bio kroz udrugu olakšati težak položaj obitelji, sustavno i organizirano boriti se za medicinsku, psihološku, pravnu i socijalnu pomoc, informirati sredinu o problemima ove bolesti i teškocama oboljelih, mijenjati stav javnosti o cerebralnoj paralizi kako bi oboljele osobe imale ravnopravan položaj u društvu (u vrticima, školama, na radnom mjestu…), te da clanovi udruge, najbolje što je moguce, zadovolje svoje kulturne i socijalne potrebe.

Udruga je pocela dosta skromno i samozatajno, ali je, zahvaljujuci energiji njene dugogodišnje predsjednice gdje Keti Vukašin, danas poznata i prepoznatljiva, te je 2003. „Srce“ proglašeno udrugom godine u gradu Splitu.

U ovih deset godina udruga je ostvarila na desetine uspješnih izložbi, omogucila je djeci kraca putovanja radi upoznavanja bližeg zavicaja, uključila se u humanitarne akcije, izborila se za brojne donacije, animirala volontere i završila uspješno brojne projekte, prodajne izložbe itd.

Ne oslanjajuci se iskljucivo na financijsku potporu društvenih institucija i donacija, udruga se svih ovih godina uspješno samofinancira prodajom likovnih radova (slike, cestitke…), ukrasnih i upotrebnih premeta izradenih u kreativnim radionicama koje dragovoljno vode splitski likovni umjetnici.

Udruga SRCE uspješno se ukljucuje u godišnji program aktivnosti Hrvatskog saveza udruga cerebralne i djecje paralize (primjerice “Izlazak cerebralne paralize iz sjene"), u aktivnosti hrvatske i splitske humanitarne scene („Hvala ti moj dobri andele“), vrlo uspješno suraduje s drugim humanitarnim udrugama u gradu, vrticima, školama, župama, pa cak i sama financijski potpomaže druge („Lastavice“, centar „Slavu Raškaj“, Klinicki bolnicki centar u Splitu itd.).

Do sada je, u kreativnom pogledu, najveci uspjeh ove udruge bio projekt pod nazivom „Podignimo jedra“ (sufinanciran od Ministarstva za socijalnu skrb) s kojim su clanovi udruge nastupili na prošlogodišnjem Medunarodnom djecjem festivalu (izvan konkurencije) u Šibeniku, te pokazali svoja scenska, glumacka i pjevacka umijeca.

I ove godine udruga ce biti financijski potpomognuta za dva projekta. Jedan projekt je edukativan („Upoznajmo širi zavicaj“), a drugi medicinski („Terapijsko jahanje“).

Teško je ovom prilikom prisjetiti se i nabrojiti sve aktivnosti u koje je udruga ukljucena. Možda bi sama djeca i mladi ove udruge kao najvrijednije izdvojili svoje druženje vikendom, blagdanima i praznicima. U svojim prostorijama oni slave rodendane, obilježavaju blagdane, organiziraju maskenbale, pjevaju i druže se s volonterima.

Kada se ovih dana zbrajaju i analiziraju rezultati desetogodišnjeg djelovanja, otvara se pred udrugom SRCE posve drugacija situacija nego što je bila desetak godina ranije. Prostorije, koje im je dao grad na korištenje postale su pretijesne za naraslo clanstvo i volontere, te održavanje kreativnih radionica.

Osim toga, kad se prije deset godina udruga osnovala, okupljala je oboljelu djecu i njihove roditelje, a danas su to odrasli momci i djevojke, ali i nadalje ovisni o svojim roditeljima. Mnogi od njih završili su osnovnu školu ili se obrazovali za neko zanimanje, ali im društvo nije omogucilo ukljucivanje u rad. Roditelji su sve stariji, a strah i briga što ce biti s njihovom djecom u buducnosti, sve je veca. Možda je upravo ovo obilježavanje desetogodišnjeg rada pravi trenutak da javnost ne ostane samo na deklarativnom izjašnjavanju, vec da se odazovu gradske institucije na sustavno rješavanje ovog i slicnih problema.

Samo po tome koliko se u jednom društvu zdravi brinu za svoje bolesne i nemocn, djecu i stare, prepoznajemo njegovu demokraticnost i humanost.

Vanja Škrobica, prof.

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: