Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

U Vladi obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

| 0 comments

ZAGREB,3. prosinca 2009. (Hina) – Premijerka Jadranka Kosor primila je danas u povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, predstavnike udruga osoba s invaliditetom i najavila da će se unatoč krizi nastaviti svi projekti vezani uz unaprjeđivanje kvalitete njihova života.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom po prvi se puta obilježio u Vladi, a Kosor je naglasila da je obveza svih mjerodavnih institucija, svih građana i političara, da unatoč preprekama nastoje učiniti sve kako bi se svake godine napravio “korak više” u poboljšavanju statusa osoba s invaliditetom i provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Ima još iznimno puno prostora, rekla je Kosor dodavši da je Hrvatska treća zemlja u svijetu koja je potpisala tu Konvenciju, četvrta koja ju je ratificirala, te da ima Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

“Time se uistinu možemo podičiti jer smo jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja ima taj ured”, rekla je Kosor.
Svi najvažniji projekti vezani uz borbu za dostojanstvo osoba s invaliditetom nastavljaju se unatoč krizi i teškim vremenima, od projekta osobnog asistenta na dalje, rekla je premijerka na primanju.

Osobe s invaliditetom nemaju granica i mogu sve, poručila je i naglasila da treba učiniti sve u svladavanju prepreka i predrasuda o tome što osobe s invaliditetom mogu i žele.

“Demokratičnost svakog društva mjeri se prije svega odnosom prema osjetljivim skupinama, a jedna od njih su i osobe s invaliditetom”, rekla je premijerka.

Kosor zbog obveza u Vladi po prvi puta neće sudjelovati tradicionalnom mimohodu osoba s invaliditetom u povodu Međunarodnoga dana.

Premijerki je na njezinom dugogodišnjem zalaganju za prava osoba s invaliditetom zahvalio predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš rekavši kako je to pitanje ljudskog, a ne političkog opredjeljenja.

“Doživjeli smo, a čekali smo 15 godina, da nas, nakon što nas uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom nije primio niti jedan predsjednik, primi predsjednica”, rekao je.

 

Izvorno objavljeno na vlada.hr

Leave a Reply