Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

Srce na sceni na 6. festivalu o pravima djece

|

12779_297603097101726_5444412748690761128_n

Šesti put po redu. upravo u  vrijeme obilježavanja 25. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, naš sve brojniji tim nastoji skrenuti pozornost na prava onih na kojima svijet ostaje. Jesmo li svjesni njihovih prava, koliko znamo o njima, kako i što činimo da bi njihovi životi imali jednake uvjete i okolnosti, ista prava – pitamo se tako što slušamo poruke upravo njih samih – djece i mladih.

Prioritetno i neizostavno, središnji dio našega Festivala i ove godine rezerviran je za stvaralaštvo djece i mladih, točnije za kratke filmove – igrane, dokumentarne i animirane – koje stvaraju u okviru svojih filmskih družina i klubova tijekom godine. Zajedničko im je to da na izravan ili neizravan način progovaraju o njima samima, njihovim životima, pogledima, stavovima, problemima, rješenjima – iskreno i otvoreno.

Naš partner Blitz Cinestar omogućio nam je projekciju tih malih/velikih umjetničkih radova na velikome platnu, u 10 hrvatskih gradova istovremeno, a njihovi vršnjaci sve su brojnija publika ovih filmova. S ponosom se prisjećamo prošle godine kad je u samo dva dana Festivala projekcijama prisustvovalo 6000 djece i mladih.

Inkluzivni smo bili, jesmo, a bit ćemo i dalje. Cilj nam je ne samo nastaviti promovirati inkluziju i živjeti je, nego i potaknuti organizatore svih kulturnih događanja, kulturne ustanove, kazališta, kina, muzeje da učine umjetnost i kulturu dostupnom svima, posebice osobama s teškoćama vida i teškoćama sluha.

Ove godine vraćamo se ponovno u Zagreb, barem najvećim dijelom svojega programa i programskih aktivnosti. Novost u odnosu na prethodne godine jest činjenica da imamo i grad-domaćina, odnosno pokrovitelja Festivala, a to je grad Zagreb, i grad-partnera – ove godine to je grad Split. Značajno je to što će ove godine djeca, mladi i odrasli moći pratiti Festival na nekoliko lokacija u dva grada.

Veliko nam je zadovoljstvo najaviti i po prvi put zemlju partnera, Bosnu i Hercegovinu. U Splitu ćemo ugostiti mlade autore čiji filmovi će biti prikazani na Festivalu. Filmovi koje ćemo prikazati proizvedeni su u okviru međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus u Banja Luci, te u okviru organizacije One minute junior.

Cjelovečernji igrani filmovi u vrijeme obilježavanja 25. Konvencije o pravima djeteta u zimskim večernjim satima u kinima Tuškanac u Zagrebu i Karaman u Splitu, vrijednim autorskim i ljudskim jezikom, odraslih odraslima, govore o djeci. Prilagođeni su jednako tako slijepim i slabovidnim osobama, kao i osobama s teškoćama sluha, te su i dostupni svima jer su projekcije besplatne.

Dostupnost kulturnih sadržaja svima i svakome jednostavno nema cijenu, jednako kao i iste šanse za sve – jer beskrajno je dragocjena vrijednost življenja kojoj težimo.

Dobro došli svi na 6.festival o pravima djece!

Pozivamo vas na otvaranje Festivala o pravima djece izvedbom mjuzikla Srce na sceni u Lori, 19. 11. 2014. u 12,00 sati. Cijeli program festivala možete promaći na stranicama Festivala o pravima djece.

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: