Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

Obilježavanje Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom

| 0 comments

Humanost na djelu

U Splitu je 8. svibnja predstavljen glazbeni nosač zvuka udruge „Srce“ koja okuplja djecu i mlade s cerebralnom paralizom.

Novi CD naslovljen je „U Srcu srca“ i na njemu se nalazi 18 pjesama koje izvode članovi udruge, te još nekoliko pjesama koje oni pjevaju zajedno s poznatim splitskim glazbenicima. Studijsko snimanje obavljeno je, također, uz pomoć volontera i prijatelja.

Pjesme, melodiju i tekstove, članovi su mjesecima strpljivo uvježbavali petkom u glazbenoj radionici s volonterima: Mariom Bavčevićem (mandolina, gitara) i Julijom Šarić (gitara). I na kraju su, ponosni na rezultate, svoj rad predstavili roditeljima, prijateljima, volonterima, drugim udrugama i javnosti. Na koncertu u hotelu „Atrium“ pridružili su im se gosti, poznati pjevači: Vlado Garić, prvi tenor klape „Cambi“, Matko Jelavić, Jakša Matošić i Luky.

Udruga „Srce“ ovaj je koncert održala povodom obilježavanja Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom (5. svibnja) koji ima zadaću promijeniti predrasude, utjecati na svijest i postojeću sliku koju često imamo o cerebralnoj paralizi. Cilj je, nadalje, podržati osobe sa cerebralnom paralizom da dobiju svoje mjesto u društvu, da se integriraju i ostvare svoja ljudska prava unatoč mnogim zaprekama s kojima se suočavaju oni i njihovi roditelji.

Ovom prigodom predstavljena je i knjiga „Osnaživanje osoba s invaliditetom za život u lokalnoj zajednici“ . Knjiga je zapravo koristan vodič o promicanju interesa, vrijednosti i identiteta ove populacije, ona upućuje na brojne prihvaćene konvecije, potpisane deklaracije i strategije, informira o svim tijelima na državnoj i lokalnoj razini koja su ih dužna provoditi.

Udruga „Srce“ i ovu će godinu pamtiti po brojnim zanimljivim projektima: od putovanja i upoznavanja svoga zavičaja, preko terapijskog jahanja, uspješnih sportskih natjecanja, likovnih i plesnih radionica za djecu i mlade, te radionica samoosnaživanja za roditelje.

Vanja Škrobica
Split

 

Objavljeno u Glasniku Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize

Leave a Reply