Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

Izložba u Splitu: Rock zvijezde iz udruge Srce

|

Izložba fotografija pod nazivom “Rock srce” autora Marija Bašića bit će otvorena u Galeriji Fotokluba Split u ponedjeljak, 21. svibnja, u 19.30 sati. Izložbu u Marmontovoj ulici organizira Udruga osoba sa celebralnom paralizom “Srce” – Split.

– Nekoliko godina fotografiram probe i koncerte polaznika glazbene radionice Udruge osoba sa cerebralnom paralizom “Srce”, i zbilja uživam u tome. Uživam biti uz skupinu mladih ljudi koji se mjesecima trude i pripremaju za nastup, strpljivo čekaju iza pozornice, a kad koncert počne, naprave nešto neopisivo, ono što mogu samo veliki, najveći. Puni života, bez imalo kalkulacija i zadrške, potpuno iskreno se predaju glazbi i otvore špinu emocija koja brzo preplavi cijelu dvoranu. Moram priznati, više puta su mi natopili oči i stegli me u grudima, a vjerujem da su i drugima, kao i meni, barem malo zagrijali svakodnevnim brigama rashlađeno srce. U znak zahvale za te divne trenutke, odlučio sam pokloniti im fotografije na kojima su prikazani kao prave pravcate rock zvijezde – rekao je autor izložbe Mario Bašić.

– Fotografije na kojima nisam potencirao njihove fizičke nedostatke i na taj način pokušao pobuditi emocije kod promatrača, kako je to uobičajeno, nego baš suprotno. Trudio sam se eliminirati sve što bi stalo između njih i njihove ljubavi prema glazbi. Tako su neki ostavljali svoja kolica postrani, a instrumentima i pojačalima smo se trudili maksimalno sakriti fizičke nedostatke, ne zbog toga što bi se oni trebali sramiti toga, nego zbog toga što često dalje od invaliditeta ne vidimo i ne prepoznamo ono posebno što imaju. Ove fotografije nastale su zbog njih samih, a nikako zbog eventualnih promatrača i prikazuju ih onakvima kakvi zapravo jesu, kao velike rock zvijezde, s velikim srcem, koje iskreno i potpuno uživa u glazbi – dodao je Bašić.

Ovaj projekt realiziran je u sportskoj dvorani Centra “Slava Raškaj”, a mnogi splitski glazbenici su bez imalo zadrške ustupili svoje instrumente i pojačala. Svime je koordinirao Mario Bavčević, koji je inače i voditelj glazbene radionice udruge, a članovi udruge i njihovi roditelji su izvrsno prihvatili cijelu ideju…

Na otvorenju će članovi udruge “Srce” izvesti svoj glazbeni program. Izložba će biti otvorena do 4. lipnja.

 

D.N.

Foto: MARIJO BAŠIć

Objavljeno 20.05.2012., Dalmacijanews.com

 

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: