Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

Drugo lice invalidnosti

|

Zagovaračka kampanja “Drugo lice invalidnosti” započela je u Osijeku 10. rujna ove godine a završna manifestacija održana je u Časničkom domu Lora u Splitu. Mjuzikl “Srce na sceni” bila je najbolji mogući odabir za tu prigodu. I zaista, dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta a onih koji su došli vidjeti predstavu Slavka Sobina i Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce iz Splita bilo je i u prolazima i na stepenicama. Više od 500 ljudi.O atmosferi koja je vladala na dosadašnjim izvedbama ovog mjuzikla čitali ste zasigurno i na našim web stranicama ako već niste bili među onim sretnicima koji su je imali prilike i pogledati u živo. Vjerujte mi, niti ova izvedba nije bila iznimka. Aplauz u ritmu pjesama, aplauz nakon dijaloga. Pjevanje zajedno s glumcima. Pozitivna energija koja je izvirala iz svake pore Časničkog doma: s pozornice, iz svake sjedalice, sa svake stepenice.

Lijepo je to rekao Slavko Sobin, scenarist i redatelj mjuzikla, u jednom od svojih intervjua:

Inspiraciju sam našao u njima samima. O tome mjuzikl i govori. O mom početnom stavu da moram krenuti od nule i napisati nekakav banalni tekst, uvjeren da više od toga ne mogu do trenutka kada sam shvatio da radim s fascinantnim, duhovitim, kreativnim, vrijednim ljudima, mojim sugrađanima i mojim vršnjacima. Meni jednakima. Dapače, boljima. Hrabrijima. Većima. I kad sam krenuo od njih scenarij se dovršio sam od sebe.

Hrvatska je mala zemlja puna velikih predrasuda. Predrasude dolaze iz neznanja i iz tog razloga nije korektno zamjerati ljudima iste, ali je nužno biti glas koji će ih naučiti i razuvjeriti. Sam sam u Udrugu Srce došao s predrasudama, otvoreno govorim o tome u mjuziklu, ali oni su me naučili. Od temelja su promijenili moj stav o osobama s invaliditetom. Tu smo da mijenjamo predrasude jednu po jednu, ali i da se izborimo za neka temeljna prava poput invalidskih prilaza javnim ustanovama, boljem odnosu države prema Udrugama i bolje integracije u društvo.

Objavljeno 30.12. 2014. na HSUCDP

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: