Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

Dogana fest i Rock srce u Imotskom

|

Osamdesetak kilometara autoceste iz Splita do Zagvozda plus desetak onih poslije naplatne kućice koja je vodila do industrijskog kompleksa režije duhana Dogana u Imotskom, vrijedili su puta po nemilosrdnoj vrućini Zagore. Ispod niskih stropova austro-ugarskog industrijskog kompleksa, u čijim se napuštenim prostorima još može naći pokoja bala duhana, ipak se nešto događa.

Naravno, na potpunu inicijativu mladih grada Imotskog, od 18. do 21. srpnja 2012. otvoren je sedmi po redu Dogana fest u organizaciji Udruge mladih Imotski, popraćen foto izložbom Marija Bašića i udruge Srce koju se može razgledati do 15. kolovoza 2012. u istim prostorima.

Izložbu fotografija najbolje opisuje Bašićeva izjava:

– Kada budeš pisao tko je autor izložbe, nemoj staviti samo moje ime, nego i udrugu Srce jer je ovo jednako i njihov rad!

U toj rečenici Marijo otkriva bit izložbe nazvane Rock srce, u kojoj djecu sa celebralnom paralizom prikazuje kao prave rock zvijezde. Koncertnom rasvjetom, instrumentima, stavom te odjećom Bašić prikriva njihov fizički nedostatak koji ih čini posebnima te upravo tako mijenja način na koji promatramo te osobe i ističe ono što oni zaista jesu i zbog čega su toliko posebni, a puno su posebniji upravo zbog svoje neizmjerne radosti muziciranja, nego zbog fizičkog nedostatka. Izložba, koja je već postavljana i u Splitu, je nastala suradnjom Marija i udruge Srce, a u ostvarenju iste su pomogli roditelji mladih rockera te mnogi domaći glazbenici.

Dogana je tako spojila fotografiju i glazbu za koju je sinoć bio zadužen francuski DJ Cristophe Huette, dok će idućih dana prostorom odzvanjati zvukovi domaćih, mladih bendova koje će ocjenjvati tročlani žiri te posljednjeg dana najboljem dodjeliti nagradu.

Pozitivan je to odjek, ali i vapaj mladih Imoćana koji gledaju kako povijesni kompleks, za koji imaju prostornu potrebu i ideje, izjeda divlje raslinje i, još gore, nebriga. Naime, čitav prostor režije duhana je u vlasništvu Ministarstva financija, a ne grada Imotskog, što UMI otežava ionako već nepovoljan položaj. Da nisu sami preuzeli stvari u svoje ruke, kompleks bi izgledao još gore, a o bilo kakvoj kulturnoj produkciji ne bi bilo ni riječi.

– Mi smo tu praktički u skvotu – govori Ivo, član udruge te jedan od organizatora festivala te nastavlja: – Izbacivani smo iz ovog prostora više puta, iako imamo glazbene i likovne radionice.

Želja im je u Doganu smjestiti i sportske udruge koje nemaju prostora ni podrške, a poučeni prijašnjim iskustvima s gradom, istu, čini se, i ne očekuju.

Odlaskom na Dogana fest i izložbu “Rock srce”, podržat ćete zdravu inicijativu mladih Imoćana, ali se i zabaviti u gradu kojeg bi Splićani svakako trebali dodati na popis ljetnih destinacija. Mjesto na kojem mozete pogledati program Dogana festa, ali i saznati nesto vise o UMI je http://www.umi.hr/

Tekst: Filip Bojić

Foto: Marijo Bašić

Izvorno objavljeno na: split.com.hr

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: