Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

Obrana Inicijalnog izvješća Republike Hrvatske o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda

| 0 comments

Delegacija Republike Hrvatske u koordinaciji Ministarstva socijalne politike i mladih koju je vodila pomoćnica ministrice Iva Prpić 30. i 31. ožujka branila je Inicijalno izvješće o provedbi Konvencije o pravima osoba  s invaliditetom pred Odborom za prava osoba  s invaliditetom Ujedinjenih naroda u Genevi. Članovi delegacije bili su predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva  pravosuđa, Ministarstva uprave, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva branitelja, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ureda VRH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ureda VRH za udruge, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Zavoda  za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba  s invaliditetom.

Odboru za prava osoba  s invaliditetom, koji se sastojao od 18 članova različitih zemalja svijeta, pomoćnica Iva Prpić u uvodnoj riječi ukratko je prezentirala poduzete korake u svrhu provedbe Konvencije te namjeru Republike Hrvatske u implementaciji Konvencije u narednom razdoblju. Tijekom dva dana članovi delegacije odgovarali su na pitanja članova Odbora za prava osoba s invaliditetom vezana uz provedbu pojedinih članaka Konvencije.

U vrlo otvorenom dijalogu članovi odbora i članovi delegacije osvrnuli su se na niz problema s kojima se još uvijek susreće Republika Hrvatska s ciljem zadovoljavanja potreba osoba  s invaliditetom u svim područjima života, ali također je istaknut i postignuti napredak Republike Hrvatske.

Kroz interaktivni dijalog članovi Odbora čestitali su Republici Hrvatskoj na ranom potpisivanju Konvencije i vidljivom napretku u različitim područjima kao što su zapošljavanje, pravo glasanja za osobe  s invaliditetom kojima je u potpunosti oduzeta poslovna sposobnost  i procesu deinstitucionalizacije. Također, izvjestiteljica Odbora za Republiku Hrvatsku, Theresia Degener istaknula je da iako ima još puno aktivnosti koje treba učiniti u svrhu osiguravanja neovisnog življenja i života u zajednici u području poslovne  sposobnosti, prisilnog liječenje, i prava zaštite od nasilja čestitala je Republici Hrvatskoj na postignutim rezultatima i dobroj pripremljenosti delegacije za davanje iskrenih i detaljnih odgovora te pokazanoj velikoj želji za unapređivanjem svih sustava u svrhu izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Nakon održanog sastanka sa članovima Odbora za prava osoba  s invaliditetom UN-a Republika Hrvatska dobit će preporuke za daljnje postupanje u svrhu provedbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u najvećoj mogućoj mjeri.

Objavljno 3.4.2015. na mspm.hr

Leave a Reply