Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

Mirni prosvjed roditelja djece s poteškoćama i osoba s invaliditetom

|

prosvjed

Nezadovoljna odnosom Vlade RH prema osobama s invaliditetom i djeci s      teškoćama u razvoju, facebook grupa „Pomozimo djeci s invaliditetom“ poziva    građanke i građane Republike Hrvatske na mirni prosvjed  koji će se  održati 28. siječnja 2014. u Zagrebu, na Markovom trgu, od 11 do 13  sati.

ZAHTJEVAMO

vraćanje prava osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju koja su nam  oduzeta posljednjim izmjenama relevantnih zakona i propisa, i to:

·         Vraćanje  prava na status roditelja njegovatelja svim roditeljima kojima je ovo pravo ukinuto temeljem krivog tumačenja Zakona o socijalnoj skrbi;

·         Vraćanje prava osobama s invaliditetom na ortopedska pomagala sukladno prijašnjem Pravilniku o pravu na korištenje ortopedskih pomagala.

Ovo su dva izuzetno važna pitanja i ustrajat ćemo u svojim zahtjevima sve dok se mogućnost boravka u ustanovi ne procijeni individualno za svako dijete s teškoćama u razvoju, i dok se prava iz Pravilnika, koji je preko noći i u tišini promijenjen na štetu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, ne vrate na prvobitnu razinu.

Kako se ovakvi i slični oblici izravne diskriminacije više nikada ne bi ponavljali,

ZAHTJEVAMO

·         Status manjine i

·         Invalidsku kvotu

Vodeći se Zakonom o nacionalnim manjinama, smatramo da osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju moraju dobiti status manjine. Osobe s invaliditetom i djeca sa teškoćama u razvoju, sa svom svojom različitošću, moraju biti priznati kao ravnopravni članovi zajednice, a prvi korak u tome je da nam se prizna status manjine.

Facebook grupa „Pomozimo djeci s invaliditetom“ INZISTIRA na uvođenju invalidske kvote na svim razinama vlasti, kako bi osobe s invaliditetom i predstavnici djece s teškoćama u razvoju dobili priliku utjecati na kreiranje zakonske regulative i pratiti njeno provođenje.

ZAHTJEVAMO da se odluke O NAMA uistinu donose S NAMA!

ZAHTJEVAMO da osobe s invaliditetom zastupaju predstavnici koji žive izazove invaliditeta!

S POTEŠKOĆAMA SE MOŽEMO NOSITI, S NEPRAVDOM NE!!!

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: