Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

Humanost na sceni

|

Šibenik: Međunarodni dječji festival
Predstava: „Podignimo jedra“
Izvođači: Udruga „Srce“

Nakon svih hvalevrijednih riječi i kritika, zapaženih i zanimljivih gostovanja i radionica, bljeska reflektora i oduševljenog pljeska, inventure ovogodišnjeg i planova za idući Međunarodni dječji festival, posljednjeg se dana fešte (2.srpnja), gotovo neprimjetno odigrala, jedna vrijedna predstava. Istina, bila je izvan konkurencije i službenog programa, no to nije smio biti razlog što je samozatajno odigrana u polupraznom kazalištu, bez posebnog interesa institucija, šibenskih udruga, kritike.

Riječ je o svojevrsnom dječjem mjuziklu pod naslovom „Podignimo jedra“.

Scenarij za predstavu, riječi za songove i režiju potpisala je Dijana Gerić, slobodna umjetnica iz Splita, dok je glazbu skladao kompozitor Jakša Matošić. Za izvrsno vođenu tehničku podršku predstave treba čestitati majstorima tehničarima, a splitskom Kazalištu lutaka zahvaliti na ustupljenoj logistici. Još je mnoštvo sudionika koji su doprinijeli ovom značajnom projektu, no oni ne insistiraju na pohvalama, javnim zahvalama i naplati računa jer su smatrali da čine – pravu stvar!

„Podignimo jedra“ je predstava lijepih songova, zanimljivih kostima, maski, vješto riješenih rekvizita, izrazito lijepe scenografije, te pruža ugodni tridesetminutni vizualno – auditivni doživljaj. Projekt je vježban nekoliko mjeseci i premijerno je prikazan ove zime u Splitu prigodom proslave Međunarodnog dana djeteta.

Predstava je nedvojbeno edukativna: glavni lik (dječak Duje, igra ga Mario Kero), luta svijetom (Afrika, Kina, Indija, Amerika) u potrazi za prijateljima. Putujući upoznaje običaje, odijevanje, plesove i pjesme raznih naroda. Na kraju se vraća u svoj rodni grad spoznavši i podsjećajući nas odrasle koliko su važni prijateljstvo, odanost i ljubav.

Na putovanju Duju prati dupin Roko, pa je predstava dijelom i lutkarskog karaktera.

Možda se može reći da scenarij i nije posebno originalan. Možda bi se moglo zaključiti da danas postoje brojni načini kako se može maštovitost „materijalizirati“, kako se lako proizvode scenski efekti, scenografija, koreografija i kako izvrsno osvjetljenje doprinosi uspješnosti predstave.

No zašto je ipak ova predstava posebna?

Posebna je stoga što u njoj igraju djeca s posebnim potrebama – članovi splitske udruge „Srce“ koja okuplja djecu i mlade oboljele od dječje paralize, od kojih su mnogi u kolicima, nesamostalni, teško pokretni, slabe koncentracije, s teškoćama govora, vida… Uz njih su, u stvaranju, ove predstave veliki trud, vrijeme i ljubav uložili njihovi roditelji, ali i volonteri udruge. Zajedno su mjesecima vježbali plesne korake, rukovanje rekvizitima, učili tekst scenarija …

Uz veliko strpljenje Dijane Gerić djeca iz udruge „Srce“ naučila su kako nastaje kazališna predstava, probuđena im je želja da i sami kreativno stvaraju, ispunjena im je potreba za igrom, druženjem, a nadasve je za njih važan doživljaj odobravanja i pohvala publike. Time se osjećaju vrijednima, sigurnima i sposobnima i za veće zadaće.

Stalno dokazujemo brojnim humanitarnim akcijama kako imamo osjećaj za čovjeka u nevolji, pokazujemo kako smo moralno i odgovorno društvo, kako smo senzibilizirani za djecu i bolesne. činjenica je da se u nas još uvijek rijetko radi na ovako zahtjevnim projektima u koje uključujemo djecu s posebnim potrebama. Rijetki su u nas festivali i pozornice na kojima oni mogu biti ravnopravni sudionici.

Teško je govoriti hoće li javnost (mediji, institucije, udruge, kritika) imati prigodu ponovo vidjeti ovaj scenski prikaz humanosti. Za gostovanja i putovanja, u ovom slučaju, nije važan samo novac već je neophodan dodatni napor budući u predstavi sudjeluje petnaestak djece u kolicima ili za hodanje trebaju tuđu pomoć.

Eto zašto je u Šibeniku ovu predstavu trebalo vidjeti i djecu podržati i pozdraviti. Eto zašto je trebalo doći pa u vlastitoj sredini pokušati raditi slične projekte, te animirati i proširiti mrežu volontera. Eto zašto je trebalo darovati ovu predstavu šibenskoj i drugoj djeci i kod njih razvijati toleranciju i uvažavanje različitosti.

Vanja Škrobica
Požeška 1
21000 Split
091-509-2812

Odgovori

%d blogeri kao ovaj: