Udruga Srce

Udruga osoba sa cerebralnom paralizom

Nacionalni dan osoba sa cerebralnom paralizom

|

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize zajedno sa svojim članicama – 35 udruga s područja cijele Republike Hrvatske, obilježavaju 5. svibnja Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom.

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i osoba koje o njima skrbe, uza sva dugogodišnja nastojanja Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i udruga članica, u široj javnosti ali i među onima od kojih se to očekuje, još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati. Želja nam je da se građani više senzibiliziraju s problemima s kojima se susreću osobe s cerebralnom paralizom kako bi se poboljšala njihova kvaliteta života.

Ciljevi su nam:

1. Informirati i povećati znanje i svjesnost građana i osoba sa cerebralnom paralizom te njihovih obitelji o tome što je cerebralna paraliza a što nije,

2. Naglasiti medicinske, psihološke, socijalne i ekonomske aspekte cerebralne paralize,

3. Upoznati nadležna ministarstva, organe lokalne uprave i samouprave kao i medije o problemima osoba sa cerebralnom paralizom,

4. Promijeniti sliku o cerebralnoj paralizi i dopustiti osobama sa cerebralnom paralizom da imaju svoje mjesto u društvu,

5. Postići bolje razumijevanje i prihvaćanje osoba s cerebralnom paralizom od strane odgajatelja u vrtićima, nastavnika u školama, predavača i kolega na fakultetima i visokim učilištima, poslodavaca i drugih zaposlenika, te cjelokupne javnosti.

U borbi za svoja prava osobe sa cerebralnom paralizom i njihove obitelji moraju zahtijevati bezuvjetnu primjenu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, Akcijskog plana Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom: poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Europi 2006.-2015. i Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007.–2015. godine.

Ove godine glavno obilježavanje Nacionalnog dana održat će se u Zagrebu na okruglom stolu “Promocija i edukacija o mogućnostima osoba s motoričkim teškoćama”

(Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27, 5. svibnja u 9 sati) kojeg organiziraju Društvo osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb i Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize. Istovremeno, u gradovima u kojima djeluju naše udruge bit će postavljeni štandovi na kojimaće se dijeliti informativni materijali, prikazat će se radovi osoba s cerebralnom paralizom ili na neki drugi način obilježiti ovaj dan.

Nadamo se da će 05. svibnja u cijeloj Republici Hrvatskoj biti dan kada će ljudi učiti o cerebralnoj paralizi, postavljati pitanja i dobiti odgovore stječući znanja o tom stanju. Poduzimamo akcije kojima se u društvu razvija svijest o osobama s cerebralnom paralizom, njihovim pravima, potrebama, potencijalima i doprinosu.

Svim osobama sa cerebralnom paralizom, njihovim roditeljima i starateljima, stručnim djelatnicima i volonterima, te svima koji sudjeluju u skrbi i poboljšanju

kvalitete življenja osoba sa cerebralnom paralizom upućujemo čestitke povodom 5. svibnja – Nacionalnog dana osoba sa cerebralnom paralizom.

 

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize

Odgovori