Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obilježavanje međunarodnog dana osoba s invaliditetom usvojeno je Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 1992. godine i od tada se ovaj značajni datum obilježava u cijelom svijetu.
Svake se godine Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava drugom temom, a ovogodišnja tema je: „Osnaživanje osoba s invaliditetom osiguravanjem uključenosti i ravnopravnosti“

Program održivog razvoja do 2030. promovira načelo „Ne izostaviti nikoga“. Radi se o ambicioznom planu djelovanja međunarodne zajednice prema mirnom i prosperitetnom svijetu, gdje se dostojanstvo pojedine osobe i jednakost svih primjenjuju kao temeljni princip kroz tri stupa djelovanja Ujedinjenih naroda – razvoj, ljudska prava i mir i sigurnost. U tom je smislu ključno osigurati potpuno i ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u svim sferama društva.

Ovih su se godina poduzeli i provodili inkluzivni procesi ali to još nije dovoljno, jer predrasude osim fizičkih barijera, stvaraju također ograničenja u pristupu obrazovanja za sve, zapošljavanju i sudioništvu. Osoba s invaliditetom da bi se izgradila, ne treba samo živjeti nego također i pripadati zajednici i biti njezin aktivni i ravnopravni sudionik. 

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: