LJEPŠA STRANA: Udruga Srce obilježila Nacionalni dan osoba sa cerebralnom paralizom

Nacionalni dan osoba sa cerebralnom paralizom u Republici Hrvatskoj obilježava se 5. svibnja i to već sedamnaestu godinu.

Udruga Srce, koja okuplja osobe sa cerebralnom paralizom kao i osobe s drugim oštećenjima, organizirala je obilježavanje dana u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

U vrlo bogatom programu članovi udruge govorili su recital o ravnopravnosti, prikazan je video zapis o djelovanju udruge, postavljena je prodajna izložba likovnih radova članova, a kao gosti nastupale su ženska klapa Marjanke i sastav Glazbene niti ljubavi pod ravnanjem prof. Damira Mimice.

Program je imao znakoviti naziv ‘Ljepša strana…’ želeći pokazati tek dio postignuća udruge u preko dva desetljeća djelovanja. Po svemu se čini da udruga sigurno ‘hoda’ optimističnom i svijetlom stranom jer njoj je hendikep poticaj za kreativnost i radost, a ne vide u njoj samo prepreku. Naime, ova je udruga poznata po mjuziklima, koncertima, izložbama, priznanjima i nagradama. Dvostruki su dobitnici skupne Nagrade grada Splita, Međužupanijskim nagradama Volonterskog centra za promicanje volonterstva, što valja svakim danom  opravdavati .

Članovi u udruzi ispunjavaju svoje socijalne potrebe, druže se i grade prijateljstva međusobno i sa volonterima i brojnim gostima. U glazbenoj radionici razvijaju osjećaj za ritam, memoriraju tekst i melodiju, grade samopoštovanje i razbijaju strah od javnog nastupa, ruše stereotipe i predrasude. Kroz likovnu radionicu razvijaju maštu, osjećaj za boju, oblike te izražavaju svoj emocionalni svijet. Korektivna gimnastika, bowling i terapijsko jahanje pomažu im u motorici, ravnoteži  i spretnosti. Članovi su ponosni na dva zahtjevna mjuzikla: ‘Podignimo jedra’ i ‘Srce na sceni’, na grandiozni koncert sa Sanctus Domnio, najboljim mandolinskim orkestrom u Europi, na gostovanja na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku, Rijeci i Zagrebu, na koncert za Sv. Duju…

Udruga je izuzetno prisutna u javnom/kulturnom životu grada dokazujući da je inkluzija moguća te stvara pozitivnu predodžbu o osobama s invaliditetom. Djeluje na osvještavaju naših sugrađana, upozorava javnost na probleme koje imaju osobe s invaliditetom i radi na ostvarenju njihovih prava pozivajući se na međunarodne dokumente i konvencije kao i na hrvatske zakone. Nužno je stalno usmjeravati pažnju društva na psihološke, socijalne, obrazovne, medicinske i ekonomske aspekte cerebralne paralize te informiranjem građana promijeniti sliku o cerebralnoj paralizi.

Posljednjih godina Srce se, uz samofinanciranje, uspješno uključuje i u EU projekte. No znatnu pomoć dobiva i od projekata Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Predsjednica udruge Srce, Dajana Škrobica, naglasila je na kraju da naše društvo teži  biti društvo razvijene demokracije u kojoj svaka osoba živi ravnopravno i dostojanstveno. Naša humanost upravo se mjeri našim odnosom spram osoba s invaliditetom, a činjenica je da još  puno moramo raditi na prihvaćanju različitosti, razbijanju predrasuda, obrazovanju i zapošljavanju ovih osoba.

Objavljeno 10.5.2018 na dalmatinskiportal.hr

Fotogaleriju događaja možete vidjeti ovdje.

You may also like...

%d blogeri kao ovaj: